
Zkuste dýňový kompot s rumem, ananasem nebo exotickým kořením. Studený je skvělý jako sladká tečka nebo součást dezertů, teplý se báječně hodí k masu!

Konzervy jsou nedocenitelnou pomocí v každé kuchyni. Dlouho vydrží a dovedou vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny. Díky konzervám nemusíte hned běžet do obchodu, spolehlivě si totiž vystačíte se zásobami ve špajzu. Navíc na ně většinou ani nepotřebujete otvírák. Co můžete z konzerv snadno připravit?

Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.

Jak zpracovat přezrálé hrušky? Do povidel! Jsou totiž dokonalá nejen do kynutých koláčů, ale i jako doprovod k sýrům či s pečeným vepřovým. Tradiční hrušková povidla vás možná překvapí, kde všude umí zazářit. Pokud máte hrušky a čas, pusťte se do vaření! Složité to opravdu není, recept máme a výsledek za to rozhodně stojí.

Když je úroda švestek opravdu bohatá, je na čase jednat! Přinášíme vám osvědčené způsoby, jak švestky zpracovat - od povidel a koláčů přes knedlíky a čatní až po kompoty, mražení i sušení. Stačí si vybrat, které u vás fungují nejlépe.

Aronie je trpká a plná tříslovin, kvůli kterým se zasyrova skoro nedá pozřít. Přitom je tak zdravá! V sirupu se ovšem promění v hebkou lehce svíravou sladkou tekutinu. Můžeme ji pak ředit vodou, vyrábět z ní koktejly či domácí limonády nebo ji použít do dezertů a čajů. Jak sirup z aronie nebo také černé jeřabiny uvařit, kolik cukru potřebuje a s čím tvoří jedinečnou kombinaci?

Cuketa je levná, v sezóně jí bývá hodně a zvládneme z ní uvařit a upéct slané i sladké. Z jednoho košíku uvaříme večeři, naložíme pár sklenic na zimu a ještě upečeme koláč.

Chutney nebo také čatní stojí na kombinaci pikantní, sladké, slané a kyselé chuti. Jde o studenou omáčku nebo dochucovadlo, které je skvělým doplňkem masa, zeleniny i pečiva. Skvělé na něm je, že ho můžeme uvařit z ovoce i zeleniny, se kterým už nevíme, co dělat. Pojďte si s námi přichystat švestkové čatní krok za krokem!

Cibulová marmeláda, cibulový džem nebo také cibuláda je sladkokyselá omáčka z pomalu restované cibule. Chutí jde o spíše čatní nebo relish. Pozvedne burger, sýr i obyčejný toust nebo krekr. Jak se taková cibuláda dělá, jaký postup a suroviny zvolit? Jak ji skladovat? Čtěte dál!

Domácí marmeláda z broskví je sladká tečka sezóny, kterou si můžeme vychutnat třeba na lívancích a palačinkách dlouho po skončení léta. Broskve jsou ideálním ovocem na zavařování – mají jemnou dužinu, aromatickou chuť a přirozenou sladkost.

Sušená rajčata připravíme i bez drahého vybavení – v troubě, sušičce nebo na sluníčku. Nejde o žádnou vědu, jen je potřeba vybrat správná rajčata a dát jim čas.

Švestková sezóna netrvá věčně, ale to neznamená, že si jejich sladkou chuť nemůžeme užít i za pár měsíců. Ukážeme si, jak švestky uchovat bez zbytečného stresu – ať už jako kompot, čatní nebo povidla či likér, zamražené, naložené do alkoholu nebo nasušené.

Angreštový kompot má v sobě všechno – šťavnatost, příjemnou kyselost i retro kouzlo domácích zavařenin. Využijeme ho nejen jako ovocný dezert, ale i jako surovinu do moučníků, sladkých omáček nebo letních pohárů. A co je nejlepší – zvládneme ho připravit raz dva i bez zkušeností se zavařováním.

Cukety se dají naložit na kyselo jako nakládačky, naslano jako kvašená zelenina nebo rychlokvašky. Grilované cukety naložené do oleje báječně chutnají s pečivem jako předkrm nebo jednohubka. Ukážeme si, jaké cukety zvolit, jak je nakrájet, co k nim přidat.

Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. Fotorecept na domácí švestková povidla vás provede přípravou krok za krokem.

Na přípravu kompotů používáme ovoce zdravé, vyzrálé, s přiměřeně pevnou dužinou, jen angrešt konzervujeme téměř zralý. Další rady a tipy k zavařování najdete v článku.

Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.

Nakládaná zeleninová směs má své velké příznivce, podobně jako kyselé okurky. Tradičně se připravuje hlavně z čerstvého hlávkového zelí, do kterého se přidává další zelenina - typicky třeba papriky, cibule, mrkev, okurka nebo zelená rajčata, která nestihla dozrát.

Přerostlé okurky, nad kterýma by někdo zlomil hůl, chutnají skvěle! Báječně se totiž hodí ke kvašení a rychlonakládání. Jen si představte, jak se v letním vedru zakusujete do baňaté okurky plné kyselé šťávy. Příprava kvašáků i rychlokvašek je přitom jednoduchá.

Meruňky už pomalu začínají dozrávat na našich zahrádkách. Jejich krátkou sezónu je třeba si dostatečně užít a nejlépe je také zamrazit, připravit z nich marmeládu či kompot. Ale kromě toho máme pro vás i prověřené recepty na výborné knedlíky z bramborového těsta a smetanové koláče, které vám budou mizet pod rukama.

Třešně jsou ideální do koláčů, knedlíků, zmrzlin i kompotů. Poradíme, jak s nimi naložit v kuchyni, kolik cukru přidat do sklenice a proč má smysl zavařovat kompoty. Praktické rady, recepty a tipy, co si schovat na zimu.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena